Çine

Çine Karakollar’da Türkiye-Yunanistan Arasında Dostluk Köprüsü Kuruldu

Çine Karakollar Mahalle Muhtarlığı, Türkiye ve Yunanistan arasında nüfus mübadelesinin 100’üncü yılında muhteşem etkinlik gerçekleştirerek, mübadillerin çocuklarını buluşturdu.

Çine Karakollar Mahalle Muhtarlığı, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Lozan Barış anlaşması çerçevesinde 1924 yılında gerçekleşen mübadelenin 100’üncü yılı dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe imza attı. Yunanistan’ın Grebene iline bağlı Çurhli Köyü’nden gelen Yunanlı misafirlerin ağırlandığı etkinlik, Karakollar Mahallesi Düğün Salonu ve bahçesinde üç gün boyunca sürdü. İki yakanın mübadillerinin çocuklarını ve torunlarını buluşturdu. 

Etkinliğin ilk günü Muhacır baklavası, börekleri, tatlılarının tarifleri, yapılması, öğretilmesi workshop atölyesiyle başladı. Katılımcılara Muhacır lezzetlerinin tanıtıldığı etkinliğin ilk gününe Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak ve CHP Çine ilçe başkanı Tayfun Şahin de katılarak, konuklarla birlikte yapılan hamur işi lezzetlerin tadına birlikte baktı. Kadınlarla birlikte hamur açarak atölyeye katılan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kadınların hayatın her alanında yer aldığına vurgu yaparak, “Biz anneyiz, kadınız, çalışırız, çocuklarımıza bakarız. Kadınlarımız da mutlaka ve mutlaka çalışmalı, çocuklarımızı da okutmalıyız” ifadelerini kullandı. Başkan Çerçioğlu, böylesine anlamlı bir etkinlik düzenledikleri için Karakollar Mahalle Muhtarı Gültekin Celep’e teşekkür etti.

Prof. Dr. Kemal Arı Mübadele Günlerini Anlattı

Etkinliğin ilk günü Prof. Dr. Kemal Arı ve Tarihçi Alis Altan’ın ‘Mübadele Yolculuğu, Acılar ve Ölümler’ adlı paneliyle sona erdi. Katılımcılar ve Yunan misafirler, panelistlerin bilgileri ışığında Mübadele döneminde yaşananları dinledi. Panel sonunda Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, etkinliğe katkılarından dolayı Tarihçi Alis Altan ve Prof. Dr. Kemal Arı'ya çiçek ve plaket takdim etti.

Müziğin Birleştirici Gücünde Doyasıya Eğlendiler

Mübadalenin 100’üncü Yılı Etkinlikleri ikinci gününde büyük coşkuyla sona erdi. Katılımcılar, etkinlikler kapsamında Evrim Ateşler ve Okeanos Orkestrasının verdiği konserle Türçe ve Yunanca şarkılarının birleştirici gücünde doyasıya eğlendi. Karakollar Mahallesi Düğün Salonu Bahçesi’nde düzenlenen konsere CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra çok sayıda davetli ve mahalle sakinleri katıldı.

“Türk-Yunan Hepimiz Kardeşiz”

Konsere katılan coşkulu kalabalığa seslenen ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, “Yunanistan’a gittiğimizde kardeşlerimiz bizleri çok güzel ağırladılar. İnanın çok mutlu olduk. Çok güzel anlar, duygular yaşadık Çurhli'de. İnsanlar istedikten sonra dostluk içerisinde, kardeş içerisinde, barış içerisinde yaşayabilirler. Biz Türk- Yunan milleti olarak kardeşiz. Yemeklerimiz ortak, müziğimiz ortak, Akdeniz coğrafyasının insanlarıyız. Atalarımızda iki halk olarak birlikte yüzyıllardır yaşadılar. Köyümüzün dayanışma içerisinde olması, için bir dernek kuracağız. Her iki yaka birbirini unutmayacak. Kültürel ve ekonomik işbirliği çalışmalarıyla bölgesel barışa da katkıda bulanacak. Bundan sonra da bu etkinliklerimizi festival olarak ta inşallah geleneksel hale getireceğiz.” diye konuştu. 

“Biz Aynı Çeşmeden Akan İki Küçük Su Damlasıyız”

Etkinliğin kendileri için çok değerli ve anlamlı olduğunu belirten Grebene - Çurhli Muhtarı Hristo Hasiodis, “Müslüman Türk kardeşlerimiz, Lozan Antlaşması mübadelesiyle ayrıldılar ve bir daha doğdukları, yıllarca ölülerini bıraktıkları topraklara geri dönmediler. Ancak bizler, şükür ki bugün hem Hristiyan hem Müslüman atalarımızın torunları olarak buradayız. Nenemin, büyükannemin bana yıllarca öğütlediği gibi, ‘Onları bulun, onlarla dostluklar kurun’ dediklerini gerçekleştirdik. Burada, bu akşam iki halkın torunları olarak birlikteyiz. İnanıyorum ki atalarımız göklerden bizleri izliyorlar ve bizim bir arada olmamız dolayısıyla seviniyorlar. Dilerim ki çocuklarımız ve gelecek nesillerimiz, Türk ve Yunan çocuklarıyla bu yakınlaşma hareketini sürdürsün. Onlar da birbirlerini kardeş olarak görüp ilişkilerini pekiştirsinler. Karşılıklı ziyaretlerde bulunalım; biz buraya gelirken, sizler de oraya gelirken çocuklarımızla birlikte olalım. Çünkü çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Son olarak, bu yıl köyümüzü ziyaret eden hemşerilerimize yaptığım bir konuşmada seslendirdiğim bir şarkının sözleriyle veda etmek istiyorum. Bir Yunan şarkısının sözleri şöyle: ‘Sizi ne kadar çok sevdiğimi bilmiyorum. Sevgimiz, güneşin en uzak noktalarına kadar ulaşır.’ Başlangıçta küçük bir kıvılcım olan sevgimiz, zamanla büyüyüp derya deniz oldu. Bizi birleştiren sevgi zarar görmesin; çünkü biz aynı çeşmeden akan iki küçük su damlasıyız. Hepinize sevgilerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Konser sonunda CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz ve Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, etkinliklerin düzenlenmesine katkıda bulunanlara ve emeği geçenlere plaket takdim ederken Grebene - Çurhli Muhtarı Hristo Hasiodis, mübadele dönemimden kalma Türk kadınlarına ait yöresel kıyafeti hediye etti.

Etkinliğin üçüncü gününde ise, Yunanistan’dan gelen misafirler ile etkinlikte emeği geçen kadınlar toplu halde Selçuk Şirince, Efes harabeleri ve Kuşadası gezisine götürüldüler.